Отворено писмо

Отворено писмо
ДО
Г-н Сотир Цацаров – главен
прокурор на Република
България

Г-н Красен Кралев – министър
на младежта и спорта

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми господа,
Във връзка с два последователни репортажа излъчени на 28-ми и 30-ти януари 2019 г. по Нова телевизия и изнесената в тях информация за евентуални финансови злоупотреби, ние от Управителния съвет на Български планинарски съюз Ви призоваваме към незабавни проверки по отношение на съмнителната отчетност на разходваните от Български туристически съюз публични средства (държавни и общински) за всички сгради, имоти и терени, стопанисвани от организацията.

Г-н Цацаров,
В качеството на Главен прокурор Ви призоваваме да назначите задълбочена проверка под ваше лично наблюдение, която да разследва всички договори на Български туристически съюз с други юридически лица, чийто предмет са сгради и имоти ДЪРЖАВНА И/ИЛИ ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ. Има ли изобщо право, с оглед съвременната нормативна база, Български туристически съюз като юридическо лице с нестопанска цел да продава или преотдава въпросното недвижимо имущество и какво се случва с приходите от нейната стопанска дейност?

Г-н Кралев,
Приканваме Ви публично да изложите информация относно начина на отдаване на цялото имущество, предоставено от държавата и/или съответната община на Български туристически съюз за стопанисване. На какво правно основание, с какви правомощия и на базата на кои нормативни актове едно юридическо лице с нестопанска цел, за което няма никакви данни да е правоприемник на държавното Български туристически съюз, съществувало в края на миналия век, се разпорежда по всевъзможни начини с държавно имущество (в това число продава, преотдава, унищожава) при това в условията на монопол и без съобразяване с действащите Закон за държавната собственост, Закон за общинската собственост и Закон за концесиите?

Уважаеми господа,
Ние от Управителния съвет на Български планинарски съюз, от името на всички будни планинари в България Ви молим да не си затваряте очите пред безчинствата на Сдружение Български туристически съюз и да спазите Българското законодателство при всички проверки свързани с нея. Също така да оповестите публично доклада на АДФИ (Агенция за Държавна Финансова Инспекция) от 2013 година в който са изложени факти и доказателства за финансови злоупотреби в огромни количества при строежа на хижа Мусала – нова, както и на обекти на територията на цялата страна!

от Управителния съвет на Български планинарски съюз
гр. София, 31.01.2019 г.

7 thoughts on “Отворено писмо”

 1. Момчил Маргаритов Дамянов каза:

  Напълно подкрепям!

 2. Ana Rafailova каза:

  Подкрепям!

 3. Светла Моллова каза:

  Подкрепям инициативата на отвореното писмо и силно се надявам да има ефект.

 4. Боян каза:

  Точно това е начина. Органите да бъдат сезирани и да проведат разследване.

 5. Александър каза:

  Така се действа.Браво!

 6. Кремена Цакова каза:

  Браво!Само така!Стига ни правиха на маймуни!

 7. Живко каза:

  От единия джоб в другия ще си го преместят.и те са си взели тяхното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *