Проведе се среща на туристически организации от обл. Пловдив

Проведе се среща на туристически организации от обл. Пловдив
Първа по рода си среща на планинарски и туристически организации от област Пловдив бе организирана от Сдружение „Устремени“. Тя се проведе в градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград и в нея взеха участие представители на над 20 организации, туристически дружества, клубове и неформални групи.

Основните акценти на срещата бяха създаване на контакти между присъстващите, дискутиране върху проблемите и предизвикателствата пред практикуващите различни дейности в планината. Всички участници се обединиха около идеята, че голяма част от пътеките и туристическите маршрути като цяло имат нужда от рехабилитация, освежаване на маркировка и поставяне на допълнителни указателни табели. Бяха представени добри практики за маркировките, планинското спасяване и безопасността в планините в Европа.

В срещата се включиха и представители на Държавно горско стопанство „Асеновград“, които обясниха подробно и в детайли начините за кореспонденция между горските стопанства и инициативите за почистване на пътеки и организиране на масови мероприятия в планината. Бяха уточнени и реда и начините за сигнали при съмнения за незаконна сеч или паднали дървета върху туристически маршрути.

Присъстваха представители на пешеходни клубове, велоклубове, пещерни клубове, национална off-road организация, доброволчески формирования, туристически центрове, като бяха представени градовете Асеновград, Пловдив, Първомай, Брезово, Раковски. Присъстващи на срещата имаше и от Бургас, София и Белово.

Бяха обсъдени идеите за създаване на регионален регистър с маркирани и подходящи за пешеходен и велотуризъм немаркирани маршрути, който да е в полза на всички организации в региона. Като начало на обща кореспонденция и комуникация бе взето решение да се създаде обща facebook група, в която всички регионални организации да търсят или предлагат помощ, да се запознават или да предлагат преходи и туристически събития, както и полезна информация.

Благодарим за това, че бяхте част от първата регионална среща на планинарски и туристически организации от област Пловдив. Това беше едно добро начало, което се надяваме да роди ползотворни контакти и да посее семената на една добра и полезна обща взаимопомощ.

Сдружение Устремени-Асеновград
Член на Български планинарски съюз

Пълен запис на срещата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *