Становище на Български планинарски съюз във връзка със случващото се в циркуса на Седемте рилски езера

Становище на Български планинарски съюз във връзка със случващото се в циркуса на Седемте рилски езера

Една от най-красивите природни дадености на България е на път да изчезне и да загуби красотата си. За съжаление и Седемте рилски езера се превърнаха в едно от местата в българските планини, където се предприемат действия без нужната прозрачност и обществено обсъждане. И ако останалите „строителни обекти“ не предизвикват достатъчен обществен интерес, Седемте рилски езера са една от най-значимите забележителности в нашата родина и трябва да бъде обект на много по-голямо внимание.

Да, нужно е да се предприемат мерки, но според нас изграждането на пътеки с чакъл и тежка техника не е правилното решение. Нужни са дългосрочни и природосъобразни мерки, които да помогнат на езерата да се възстановят, за да блестят със същата прелест пред нашите наследници и поколенията след тях. Смятаме, че всякакви дейности в тази част на Национален парк „Рила“ трябва да се правят изключително прецизно и предпазливо. Трябва да подлежат на експертни оценки и широко обществено обсъждане. Да бъдат прегледани всички идеи, да бъдат изслушани всички страни, за да се стигне до най-доброто решение за опазване на нашето богатство.

Затова изпратихме позицията си към отговорните органи. Нашето желание за диалог и по-задълбочено разискване на проблема, за да можем заедно да помогнем на Седемте рилски езера.

ЦЕЛИЯ ТЕКСТ НА ПИСМОТО ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

One thought on “Становище на Български планинарски съюз във връзка със случващото се в циркуса на Седемте рилски езера”

  1. Росен каза:

    Да се забрани ползване на лифт и джипове за извозване на хора в циркуса. Така повечето тулупи няма да се качват и ще ходят хора които наистина ще пазят природата. Да се забрани събирането на много хора по паневритмията ( да се ограничи).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *