Пешеходните маршрути и трасетата за планинско колоездене ще бъдат опазвани от горска сеч

Пешеходните маршрути и трасетата за планинско колоездене ще бъдат опазвани от горска сеч
Българския планинарски съюз, Българската колоездачна лига и Югоизточното държавно предприятие обединиха усилия за опазването и въвеждането на правила при ползване на туристически маршрути в горските територии в югоизточна България. Това е третото сключено споразумение с държавно горско предприятие, след тези с Югозападното и Южноцентралното.

Всички те целят обединяване на грижата по изграждане, поддържане, обезопасяване и ползване на пешеходните маршрути и трасетата за планинско колоездене на териториите на горските стопанства. Предвижда се още и нанасянето на горскостопанските карти на всички обозначени, маркирани и регламентирани маршрути с цел опазването им от извършваните горскостопански дейности. За популяризирането на природосъобразен туризъм ще се организират и съвместни инициативи и спортни мероприятия.

През настоящата година Български планинарски съюз подписа и споразумение за съвместни дейности свързани с туристическата инфраструктура и с Природен парк „Витоша“ – първият природен парк в България. Според документа партньорите обединяват усилия за съвместни дейности, проекти и мероприятия по поддръжка на туристическата маркировка по пешеходните маршрути и парковата инфраструктура на Витоша.

Подписаните документи са една голяма крачка за регламентирането на правила в областта на пешеходния и велотуризма. Представители на съюза участват активно и в работна група към Министерство на туризма по създаването на проект за правилник за създаване, маркиране и поддръжка на пешеходни маршрути и маршрути за планинско колоездене.

Ако и на Вас не ви е безразлично какво се случва в родните ни планини, гори и паркове заповядайте в нашите редици заедно да възстановим планинарската култура, планинските обекти, и маршрути. Членове на Български планинарски съюз могат да бъдат всички туристически дружества, съгласно Закона за физическото възпитание и спорта, които приемат устава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *