Обследване и оценка на състоянието на зимната туристическа маркировка в НП Централен Балкан

Обследване и оценка на състоянието на зимната туристическа маркировка в НП Централен Балкан
Извършва се обследване и оценка на състоянието на зимната туристическа маркировка на територията на НП „Централен Балкан“ с помощта на младежи-доброволци

Дейността се изпълнява от Туристическо дружество „Насам-натам“, член на Български планинарски съюз, по програма „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите, чрез възлагане от Дирекция Национален парк „Централен Балкан“. До края на ноември десетки членове на дружеството и доброволци ще извършат пълно обследване на състоянието на зимната колова маркировка на територията на парка.

Колова маркировка се поставя по билото на планините и по страничните ребра, където преминаването през зимата е най-безопасно.

Маркировъчните стълбове или т.нар. жалони първоначално се грундирaт, след което се боядисват в контрастни със снега цветове – жълт и черен на разстояние 20 см. В основата си имат „мустаци“, които възпрепятстват завъртане или изваждане. Коловете се вкопават в земята, а над нея се изгражда кофраж във формата на пресечена пирамида, който също се циментира. На всеки кол се поставя светлоотразителна лента и азимутна табела.

Да се оцени състоянието на коловата маркировка и предприемането на съответните последващи действия е изключително важно, тъй като при лоши метеорологични условия и ниска видимост жалоните са единствения ориентир по билата на планините. През годините много организации, включително и доброволчески са се грижили за поддръжката на коловете. През последните две години НПЦБ, СТПД Академик, ПСС и ТД Насам-Натам са осъществили множество акции за поставяне на нови или възстановяване на повредени жалони – общо над 200 маркировъчни кола са сменени.

Настоящата публикация е изготвена от ТД „Насам-натам“ по програма на Министерството на околната среда и водите „Младежи за околна среда“ чрез възлагане от Дирекция Национален парк „Централен Балкан“ Отговорност за съдържанието носят изпълнителите на инициативата и то не отразява задължително позицията на министерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *