Трагикомедията Черни връх

Трагикомедията Черни връх

Един опит за обхващане на всички страни в тази история

Историята я знаете и няма да я преразказваме. Главните действащи лица са следните:
 1. Група планинари, решили да празнуват нова година на Черни връх.
 2. Техен приятел, решил да пробяга разстоянието от София до върха гол, при минусови температури.
 3. Арендаторите на чайната и техните приятели.
 4. Собствениците на чайната – БТС.
 5. Планинската спасителна служба.
 6. Медиите
Една част от изброените по-горе лица са преки участници в историята, други косвени, а трети се включиха в последствие. Та…

Заради необмислените си действия, няколко човека провалиха Новогодишното празненство на хора, които цяла година посрещат и изпращат нас планинарите. Веднъж решиха да седнат, да се повеселят, и се намериха няколко луди глави, които макар и предупредени, че чайната няма да работи, тръгват. Един от тях при това е самоубиец – да бягаш гол, при -15°, без необходимото оборудване и облекло в раницата си, е опит за самоубийство. Случи ли се нещо непредвидено с него по трасето, е до там. Е, успя и стигна до горе, което си е постижение.

Заради тези необмислени действия, арендаторите на чайната бяха разчекнати и оплюти жестоко. Какво се е случило горе в преддверието, което единствено играе роля на заслон, няма да коментираме, защото не сме били там. Гледни точки и мнения се чуха много, но всички те са субективни. Едно е важно – пристигналите на място спасители са констатирали, че всички участници са били в задоволително здравословно състояние.

По договор между Българският туристически съюз (БТС) и арендаторите заслонът трябва да е отворен 24 часа в денонощието. Тези, които ходят на Черни връх, знаят, че заслонът – това е преддверието. Другото се води чайна, която си има работно време. Съгласно наредбата за хижите във всеки високопланински обект трябва да има едно отворено помещение, което да бъде отопляемо. Тук такова има, но то не може да се отопли, защото няма печка, а печка няма, защото няма комин. От друга страна вътрешното помещение се води чайна. Така я знаят всички. С изключение на ръководството на БТС, за които всичко това горе е заслон. А е заслон, защото като такъв той получава ежегодна субсидия от Столична община, каквато получават и останалите хижи на Витоша. Една чайна пари няма да получи. Средствата отпускани през годините са различни, но са около 5 000 лв на година. Въпросът е каква част от тях реално са вложени в обекта? 20 години х 5 000 лв са 100 000 лв, с които можеше да се построи нова хижа на Черни връх. Това са наши разсъждения само.

Съгласно елементарната логика, един собственик на имот би трябвало да се интересува как се стопанисва той. За 20 години какво е направено, как е преустроен, какво се предлага, какво работно време има. Освен това Черни връх е посещаемо място от членовете и ръководството на БТС. Поне там ходят веднъж годишно. Не може сега след този скандал изведнъж да се сепнат и да разберат, че има проблем. Не! Проблем има, но той е многогодишен. Казва се безхаберие. Наемът се получава навреме, рекетът под формата на дарение към „партийния“ вестник също. За тях това е достатъчно. А дали масовият турист използва обекта по предназначение, не е важно. Де да беше само на Черни връх това… А то е почти навсякъде.

Както почти винаги Планинската спасителна служба (ПСС) си свърши работата. Реагираха на момента, качиха се бързо и констатираха, че проблем няма. И това в Новогодишната нощ. Браво на тези хора! Лошото при тях е, че там хората са фактора за успех на службата. Въпреки липсата на бази по планините, на техника, екипировка. Не става въпрос за Витоша, а по принцип. За хеликоптер само си мечтаем, и то тайно. Докога ще продължава това не знаем, но е смешно в 21-ви век.

Разбира се, след като има скандал и новина, медиите атакуваха. Следихме ги подробно и констатирахме следното. Първо всички репортажи бяха сглобени така, че изкараха едната страна герои, а другата убийци. Така е удобно – има сензация, значи ще има гледаемост. В последствие започнаха да се търсят други гледни точки – на спасителите, на наемодателя, на планинари. Репортажите намалиха остротата на изказа и толкова. В началото имаше трагична ситуация, бедстващ човек, хипотермия и т.н. В последствие се оказа, че човекът е бил подготвен, знаел е какво прави, тренирал е всичко това и се е чувствал сравнително добре. Не смята да се отказва от този си начин на живот.

Другите планинари също. Наемателите, от своя страна, след помията в началото отказваха да дават интервюта. Всъщност, тяхното мълчание е до някъде оправдано. Не защото се чувстват виновни, а защото всички скочиха срещу тях. Да се защитаваш в такава ситуация е безсмислено. Третата страна – наемодателят, също се покри. Освен техния PR, всички останали мълчаха. Всъщност, там в момента не се знае кой трябва да говори. Макар и грешка на телевизията, същият този PR беше наречен председател на БТС. Човекът заслужено си получи своите 5 мин слава.

Какви са изводите в цялата тази трагикомедия, развихрила се на връх Нова година. Първо и основно това е липсата на желание от страна на БТС да изпълнява своето задължение, което му е вменено съгласно закона. Задължението на БТС не е да събира всеки месец наемите от обектите, а да развива туризма в България, да следи за спазване на правилата и нормите за поведение, да контролира, помага и напътства. И да има прозрачност. Тези арендатори ще си заминат, на тяхно място ще дойдат други, които ще продължат да работят по същия начин. Начинът, който им наложат от горе. Промяна няма да има.

Второто и основно нещо е увеличаващата се тенденция от последните няколко години, че в планините ходят всякакви хора, които не спазват никаква планинарска култура и етика, които са тръгнали с едно голо его да покоряват върхове. Всичко това се гради с години, учи се още в училищата. Само че това се случва в нормалните страни. В нашата модул „туризъм и деца на походи в планините“ няма. Трябва политика, но трябва и нормална организация, която да я прави. Засега наемите са на дневен ред.

Третото основно нещо е липсата на качествени новини. Липсата на качествени медии, липсата на качествени разследващи журналисти. Но нали се сещате, че в такава държава няма как да е по-различно. Един направил репортаж на място и всички останали го копирали. Къде точно, къде изкривено, къде сложени уж свои думи, които обаче не водят до нещо по-добро и смислено.

Годината започна с тази трагикомедия. Страх ни е да си помислим как ще завърши.

Български планинарски съюз
08 януари 2019 г.

26 thoughts on “Трагикомедията Черни връх”

 1. жулиета Босилкова каза:

  Написали сте го повече от ясно и прекрасно. Аз съм учителка по немски език. Навремето, през 2001 учредих Клуб по туризъм в Природоматематическата гимназия“Акад. Иван Ценов“ – Враца след 11 дневно екскурзионно летуване в Пирин. За две години обиколихме 7-те най-големи планини в България. Случвало се е за 4 дни да изкачим 16 върхове над 2500 м.Радвам се, че много родители ми помагаха и разбираха – имахме си дори клубна стая и се събирахме там, за срещи с видни туристи – д-р Карина Сълова, учехме се на правила за поведение в плнината. Тогава от БТС Враца само дойдоха, без да ми помогнат, а помощ получих и получавах от екипа на ПП „Врачански Балкан“. Имах и групи по Модул Туризъм, които почти всяка седмица водех в планината. но като се смени ръководството, всичко отива по дяволите. Учителите не желаят да водят такъв модул, защото е свързано с много писане и неприятности, няма водачи и т. н. На младите хора от онова време им остана любовта към планината и природата, станаха повече от приятели, някои оформиха семейства и вече водят групи.

 2. Васил Миладинов каза:

  Ами, не представихте всички страни. Пропуснахте тази на туристите. Какво щяхте да пишете, ако бедстващите не беше „откачалка“ и не се беше обаждал предварително да знае, че е затворена чайната. Те какво, питаха го дали е този дето се е обаждал, погледнаха и щом го видяха гол, решиха да не го пускат. Това са глупости и изместване на фокуса. Неговата и подготовка и нежеланието да го пуснат нямат нищо общо.

 3. Slayer каза:

  Дали е бягал гол догоре или се е съблякъл след като не са го пуснали вътре ? Или колко е бил надрусан и пиян ?

 4. Ангел каза:

  Смятам, че т.2 не е вярна, този човек групата от т.1 не го познава.

 5. Ангел каза:

  А тези търтеи на хижата не работят през цялата година, а само събота и неделя и по празници!!!! И престанете за измисляте и изопачават е нещата!!!!

  1. Петър каза:

   Само дето няма хижа а заслон, но всичко е точно!

 6. Ева Борисова каза:

  Мисля, че ако видя гол човек, треперещ на -12 градуса, по-скоро ще си съблека якето да го завия, а не да го оставя отвън. И куче да е, човек ще помогне!!

 7. Евгения Тодорова каза:

  Абсолютно съм съгласна с написаното. Българите сме били работни. Вятър и мъгла. Работни сме, ако работим за себе си, а когато сме на заплата, еле пък държавата да ни я дава и пет пари не даваме. БТС да си върши работата, ако не да си ходи. Ама и друг да дойде пак ще е същото, защото сме такива . Това е за съжаление простата истина!

 8. БЪЛГАРКА каза:

  Браво и благодаря за обективния коментар. Моят е по-субективен, но държа да го изложа, защото познавам Ирина и Чавдар от много години, може би повече от 35…И точно затова мога да кажа убедено, че ако имаше повече хора като тях в планините, и въобще повече българи като тях, и България щеше да изглежда много по-човешка, по-привлекателна и по-обичана…Това са хора, които обичат планините на България и не заслужават нищо от репликите и обидите, с които бяха охулени…Затова и аз самата се чувствам лично обидена и охулена…Чавдаре, Ирина, простете ни…

  1. Дилс каза:

   Бяха

 9. Пенсионер каза:

  Нормалните хора, посрещат нова година със семейство и приятели, на маса в къщи или ресторант! Пийнат шампанско, хапнат пържолка, изиграят дунавско и си пожелаят здраве за тях и близки! Тези малоумници са развалили новата година на спасители, метереолози и тъпите медии ни занимават с тяхната тъпота! О неразумни юроде!!!

 10. Мая каза:

  Много обективна статия,дано я прочетат наемодателите и упражнят контрол.Това е толкова посещавани място и е срамота да е толкова мизерно и неподдържано.
  Така не се създава добър образ на туризма.Това е само грубо експлоатирана база,без грижа и поддръжка.Отблъскващо!

 11. Красимира Николова каза:

  Един трезв анализ – без истерични нотки, без претенции за истина от последна инстанция! Само едно дребно несъгласие: не единствено медиите, почти всички коментиращи изкарваха едните участници в спора герои, а другите злодеи. Това е много тъжно! Липсва ни толерантност, липсва ни интелигентно вслушване в другата гледна точка, липсва ни честност, ако щете.
  В държава като нашата не може да бъде друго, казвате. Но НИЕ сме държавата. Затова много харесах реакцията на учителката по математика от Враца. Това е пътят към промяната.

 12. до "Ангел" каза:

  Човече, прочети първо.
  Това е заслон, не хижа. Вътрешното помещение е чайна (и аз така го знам). Никой не го е гонел от заслона, и му е бил предлаган чай.
  Че чайната няма да работи през НГ са ЗНАЕЛИ (и гордо признават, че напук са отишли).

  И още нещо, аз съм качвал Черни връх по бански, като младеж (20тина години по-рано). Но си носех раничката, с дрехите вътре.

  До автора : една поправка: че се е качил жив и в добро състояние не е постижение, а КЪСМЕТ.

  Личното ми мнение за ‘бягащия’: адреналинова наркомания съчетана с нарцисизъм и подлярски елементи.

 13. Пламен каза:

  Мнението не дава отговор на основния въпрос „Как е възможно хора, които имат възможност, да не помогнат на човек в нужда?“ (дали наистина е в нужда е второстепенен въпрос, тъй като хората в чайната са нямали представа)

  1. Аврам Бакалина каза:

   До Пламен

   Не зная дали сте наясно на , колко такива нощни „атаки“ са били подложени съдържателите през годините. Колко пъти е тропано , удряно , блъскано , викано , какви заплахи са им отправяни от всевъзможни нощни посетители. 2015 г беше нашумял един от случаите как някакви екземпляри пак се опитали да влязат посред нощ и в последствие буквално осрали предверието и оставили бележки , как ще ги вържат и оставят на вълците. Та кой знае на , какви сцени са се нагледали през годините. И това им е попречило първоначално да оценят сериозността на положението. То и кой ли би повярвал на историята за човек по гащи при минус 15 през нощта и то на Нова година ? Когато са разбрали наистина за какво става въпрос са помогнали.

 14. Джон каза:

  Постъпката на тия наематели (арендатори -Чавдар и Ирина) на чайната на Черни Връх определено е неправилна, неморална и не им е за първи път. Спомням си преди няколко години, беше през лятото, делничен ден, бяха слезли в града, но заключили и външната врата на заслона, никакъв достъп, дори и в предверието. Ами ако тогава някой имаше нужда…!

 15. Евгени Кушлев каза:

  Кой нормален човек,ще тръгне да качва връх,без значение кой,без екипировка?Що не иде на Монблан или Еверест да качва на нова година.Какво толкова,все е връх?Само че там няма да го допуснат това,защото там има правила и закони!

 16. Николай каза:

  Извинете, може ли да не ни занимавате с глупост! Благодаря

 17. Пич каза:

  Вижте, май отново се нахвърляте върху хората, които целогодишно се грижат за това място. Ясно е написано, че заслонът е бил отворен, а чайната затворена. Никой не е държал малоумника отвън на снега и на студа. Бил е в заслона, който е бил отворен. А стига сте ръсили пе******ии и идиотизми. А тоя, ненормалника, дето е хукнал на горе, е за освидетелстване или за нещо по-просто – як пердах, ама як.

 18. Веско каза:

  Аз така го разбирам. Един малоумник е решил да катери връх посред нощ, на връх нова година, ГОЛ. И е очаквал като се качи горе да го чакат като месия. И като не е станало точно така са започнали да злобеят и да хвърлят помия.

 19. Весела Вълчанова - Тошкова каза:

  Човек има нужда от помощ. Вътре има хора. Кога е станало, кой на кой се е обадил, хижа ли е, заслон ли е, чайна ли е,колко взимат, колко им се плаща и защо,как и защо са го отразили медиите …. Няма значение !!!!! Хора… ХОРА….

 20. Иван каза:

  Не разбирам какво търсят хора в планината?!? Това не е място за хора, а за диви животни! Спрете да вредите на дивата природа!

 21. Нели Раданова каза:

  А защо това е кръчма, в която се продават алкохол и храна? Не може ли просто да e заслон като всички нормални заслони? Т.е.л да се предлага чай и да има дежурен срещу заплата??

 22. Вуна Костова каза:

  Всичко „много хубаво“ е описано… Само че и без да сме запознати с подробностите знаем, че зиме в планината е трудно, опасно, имаме нужда от помощ… А тук, тук няма човещина… Едни хора (арендатори), решили да празнуват навръх планината и никой „нямал“ право да им пречи… Къде Ви е човещината, бе арендатори? Ако бяхте „човеци“, дори куче да беше заскимтяло на вратата – трябваше да го пуснете, това се нарича човещина… и това е нормалното действие в случая – на Нова година, през нощта да приютиш измръзнали посетители, там на върха… Цялата случка прилича на такава в която дежурният екип в Бърза помощ – лекар, сестра, шофьор, санитар са седнали да обядват (щото и те имали нужда да ядат), а „някакви“ пациенти, „точно сега“ се били сетили да дойдат при тях да се преглеждат… А арендаторите в тази държава са ясни – те са преградили 50% (и повече) от Черноморието с чадъри (къде го има това по света, Боже?!?); взели са 50% от хижите за чайни, които имат работно време и мнооого други подобни…

 23. Боян каза:

  „Всяко зло за добро“ – стара Българска поговорка.
  Сега вече заслона има по-млади стопани с идеи и желание за развитие. Определям ги като можещи, действащи, позитивни и инвестират времето и труда си в заслона. Точно затова имат и моята подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *