Специалността “планински водач” влезе в списъка от защитени професии на МОН

Специалността “планински водач” влезе в списъка от защитени професии на МОН
Благодарение на месеци съвместна работа между експерта Магдалена Станулова, Министерството на туризма и Директора на СУ “Васил Левски” с.Черни Осъм излезе Постановление 352/31.12.2018г. със Списъка на защитените професии в Държавен вестник бр.3 от 08.01.2019г. В него е включена и професията “Планински водач”.

Според постановлението за определяне на защитените професии по тях ще могат да се формират паралелки дори и приетите ученици да са под минимума от 18 деца. Те ще могат да съществуват и с 9 ученици. Държавата плаща пълна издръжка за приетите гимназисти. Целта е паралелките по определените като защитени професии да продължат да съществуват въпреки липсата на кандидати за тях.

Напомняме, че настоящата учебна година е първата, в която Училището за планински водачи не успя да сформира паралелка по специалността, поради липса на кандидати.

Информация на summitsweb.com

One thought on “Специалността “планински водач” влезе в списъка от защитени професии на МОН”

 1. Георги Георгиев - Черния каза:

  Здравейте,
  Понеже напоследък отново се заговори за училището за Планински водачи в с.Черни Осъм искам да попитам няколко неща:
  – Спомням си ясно времето когато Минко Занковски направи училището. В началото там работеха утвърдени имена в планинските спортове като Васил Флоров, Мартин Маровски, както и самият М.Занковски. Кои са преподавателите по специални предмети в момента?
  – Има ли някаква статистика, колко от завършилите се явяват на изпит за правоспособност и въобще колко от тях след завършването си практикуват професията?
  – В различни материали чета, че в Европа има две такива училища. Вероятно се приема, че едното е училището в Черни Осъм. Кое е в такъв случай другото?
  Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *