Община Своге е продала хижа Пробойница. Ще заработи ли отново?

Община Своге е продала хижа Пробойница. Ще заработи ли отново?
Здравейте колеги, приятели, съмишленици

През лятото на миналата година подехме петиция до община Своге, собственик на хижа „Пробойница“, с апел тя да бъде пренасочена за отдаване под наем, вместо да се продаде. На 25 октомври (2 дни преди местните избори) общината е продала хижата.

Новият стопанин е частна фирма, която се занимава с транспортни услуги на територията на общината.
Справка в Имотния регистър сочи, че хижата и прилежащите ѝ постройки сега са собственост на фирмата „Марио – Пенка Тодорова“.

Уверенията на ръководството на Община Своге и на новия собственик са, че хижата ще бъде възстановена и ще функционира като такава.

Вярваме, че развитието на въпроса „хижа Пробойница“ ще е в положителна посока и неизменно ще бъде свързано с планинския туризъм в България, имайки предвид стратегическото местонахождение на хижата.

Ние, от Български планинарски съюз, твърдо стоим зад позицията, че „хижа Пробойница“ е ключова хижа по международния туристически маршрут Е3 Ком – Емине. Тя няма и не може да има друго приложение, освен функционираща хижа за подслон на туристи, планинари, колоездачи, приключенци и обичащи отдиха сред природата хора.

Искрено се надяваме, че ще осъществим ползотворен диалог с новите собственици, ще синхронизираме действията си по упътване на туристи от и към хижата по туристическите маршрути адекватно и съгласно установените практики чрез поставяне на табели и грижа за пътеките. Нещо, което ние от Български планинарски съюз правим от години в лицето на местните туристически дружества Репей и Понория.

One thought on “Община Своге е продала хижа Пробойница. Ще заработи ли отново?”

  1. Иван Димитров каза:

    Искрено се надявам,любимата ми хижа,изпълнена с толкова прекрасни спомени от моето детство и тийнейджърски години да заработи както трябва! През годините ми беше изключително болно да я гледам в това състояние! Искрено се надявам и желая ,любимата ми хижа да се прероди отново! Искам с близките ми,децата ми и любимите хора да я посещаваме отново!❤

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *