Дискусионна среща за проблемите на планинарството

Дискусионна среща за проблемите на планинарството
На 02.12.2018 г. в Дом на културата Искър (София) беше проведена дискусионна среща – Кръгла маса по въпросите и проблемите на планинския туризъм. Срещата беше организирана от Българския планинарски съюз и на нея бяха поканени всички, които имат отношение към планината – институции, туристически дружества, клубове, обикновени планинари.

Целите на събитието бяха от една страна да презентираме проекта за Български планинарски съюз, да се представим кои сме, какви са нашите цели и как планираме да ги постигнем. От друга страна искахме да се срещнем и привлечем още съмишленици за нашата кауза, които да споделят своите идеи, виждания и проблеми, свързани с планината, за да търсим работещи решения заедно.

Срещата започна с кратко представяне на съюза пред гостите на събитието от Димо Колев – председател на управителния съвет на Български планинарски съюз. След това думата беше дадена на Ивайло Мирчев от Сдружение Устремени – Асеновград, който очерта основните проблеми в планинарството от гледна точка на съюза, както и нашите виждания за пътя на тяхното разрешаване.

Една от основните теми на дискусията беше съвместното пребиваване в планината на пешеходни туристи, колоездачи, ловни дружинки, off-road любители и др. Бяха дадени предложения за създаване на единна обществено достъпна информационна система на туристическите маршрути в България, от която да е видно тяхното предназначение, кой и кога ги използва.

Друга широко застъпена тема се отнасяше до хижите в България, тяхното състояние и хижарите, които ги стопанисват. Бяха очертаните основните проблеми, като собственост, отдаване под наем, срокове, желание и възможност за инвестиции, контрол, култура на ползване на хижите и др.

По време на срещата бяха обсъдени и редица други теми – възможности за финансиране на инициативи в планината, сигнали до отговорни институции при установени нередности, екология и много други.

Ние от Български планинарски съюз сме доволни от начина, по който протече срещата. Благодарим на всички, които уважиха събитието и се включиха в дискусията с идеи, мнения и въпроси. Вашето отношение ни показа, че макар и да сме в началото на пътя, посоката му е вярна. Вярваме, че във ваше лице имаме съмишленици в „борбата“ за българската планина. В тази връзка, каним всеки който има желание да се включи в инициативата, да стане член на Български планинарски съюз.

Ние от съюза, се ангажираме това да не е последната среща по тези теми и да се видим отново.

Следва пълно видео от дискусията, заснето от Благовест Динков.

2 thoughts on “Дискусионна среща за проблемите на планинарството”

  1. Кирил Кръстев каза:

    На която, хижа да съм ходил винаги съм бил посрещан добре!

    1. Миро каза:

      На колко хижи сте бил, господине, а на колко заслона?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *