Организираните събития в първата година на Трънско туристически дружество

През първата година от сформирането си Трънско туристически дружество успя да организира няколко масови събития, повечето от които изкачвания на емблематични за Трънско върхове.

В последните дни на зимата беше първото изкачване за годината на връх Стража (Големи връх), който миналата година даде тласък на каузата за чиста трънска природа, което го превърна в един от символите на туризма в региона. Тази година над 100 души участваха на второто масово изкачване на върха.

Месец по-късно над 200 ентусиасти изкачиха заедно с Трънско туристически дружество един от най-панорамните върхове в Краището, Големи връх в Ерулска планина, който се намира в сърцето на планинската верига, простираща се в България и Сърбия.

В средата на месец май дойде ред на красивия Щърби камик в Руй планина, където отново над 200 планинари се смаяха от пленителните гледки, които разкрива върха, и обещаха да продължават да се радват на красотите на Трънско и в бъдеще.

В самото начало на лятото Трънско ТД беше съорганизатор на традиционното Международно изкачване на връх Руй в едноименната планина, заедно със сръбските си колеги и приятели, като на върха имаше над 350 души.

Тъй като лятото е доста горещо за изкачване на тези планини, последва по-дълга пауза, за да се стигне до края на месец септември, когато беше организирано изкачването на най-високия връх в българската част на Краище – връх Било в планината Кървав камък, което също привлече повече от 200 души.

В началото на месец октомври се проведе първият изследователски семинар в село Ерул. На него бяха обходени част от историческите и духовни забележителности, древни лечебни извори и стартира проучването на две от многото „неоткрити“ пещери в района.