Право на отговор до БНР

Право на отговор до БНР
По повод репортажа Български туристически съюз – настояще и бъдеще, излъчен в предаването Нашият ден на Програма Христо Ботев на 01.07.2021 г.

До
Г-н Андон Балтаков –
генерален директор на БНР

Копие до
Г-н Митко Новков –
директор на програма Христо Ботев

Относно: Искане право на отговор

Уважаеми г-н Балтаков,

На 01.07.2021 г. в предаването Нашият ден на Програма Христо Ботев, бяха излъчени интервюта на г-жа Нина Цанева с доц. д-р. инж. Румен Драганов и с доц. д-р Венци Росманов на тема Български туристически съюз – настояще и бъдеще.

В интервюто си доц. Драганов говори за:

  • Задължения към Министерството на младежта и спорта в многомилионен план. Това са средства, които са дадени от държавата на Съюза, но са пренасочени в друго направление, а не за това, за което са дадени;
  • В същото време имаме задължения към НАП, към общините;
  • изключително неприятни случаи на нарушение, на присвояване на собственост, която е на БТС чрез установителни нотариални актове;
  • имаме изгорели хижи, имаме погинали имоти.

Наред с това доц. Драганов споменава, че БТС има проблем с маркировката, заради хора с тесли и пирони, които коват табели нагоре-надолу. Той информира и затова, че същата група хора е подготвила проект на правилник за маркиране, който да уреди изплащането на командировъчни от общините.

Ние от Български планинарски съюз, в едно с неговите членове, се припознаваме като лицата срещу, които са насочени думите на доц. Драганов.
Тъй като в предаването не са участвали представители на Български планинарски съюз, бихме желали да се възползваме от механизмите на чл. 18 от Закона за електронни медии, като с приложеното писмо изпращаме нашия отговор, който се надяваме да разпространите без редакторска намеса, както в радио ефир, така и чрез вашата интернет страница, където са достъпни аудио файлове от споменатите по-горе интервюта, а именно:

Точно заради проблемите на Български туристически съюз през последните няколко десетилетия, за които дори сам доц. Драганов признава, започна процес на самоорганизация и обединение под различна форма на хора, които имат желание да подобрят условията за планински туризъм в България. Категорично не приемаме времето, средствата и усилията на стотици доброволци да се свежда до квалификацията “хора с тесли и пирони, които коват табели нагоре-надолу”. Още повече, когато подобни думи идват от официален представител на организация, която с времето е доказала своята неспособност да развива устойчиво условията за планински туризъм у нас.
Нека българската общественост е наясно, че проектът на правилник за маркировката на туристически маршрути в България е плод от усилията не просто на група хора с тесли, а на широк кръг от сдружения, регистрирани съгласно българското законодателство и опериращи в сферата на пешеходния и вело туризъм от години. В работни срещи по разработването на правилника е участвал и лично доц. Драганов, както и други представители на Български туристически съюз. По тази причина разчитаме думите на доц. Драганов, като опит за манипулация на общественото мнение с крайна цел злепоставяне на нашето сдружение. Като мотив за това прозира стремежът на Български туристически съюз да получи предимство в очите на заинтересованите страни при регистрацията на национална организация за спортно-туристическа дейност, съгласно Закона за физическото възпитание и спорта. Такива прийоми сме наблюдавали и в миналото, но както е казано “по делата ще ги познаете”.

Уважаеми господин Балтаков,
Наред с гореизложения ни отговор, не можем да подминем и подхода на г-жа Нина Цанева. Нейното топло отношение и чувство на загриженост към съдбините на БТС, можем да оправдаем само с нейната позитивна личност и вероятно с носталгия по минало прекарано по хижи и планини. И ако БТС е организация съградила много за туризма в миналото, то в наши дни, по думи на техни представители, е отговорна за пренасочване на средства не по предназначение, присвояване на собственост, погиване на имоти и т.н. Впрочем ръководителите на тази организация от години са членове на УС и са преки участници в процеса на упадъка й! Все неща, които няма как да събудят симпатии у някого, дори и под благовидната формулировка “да сложим ред в хаоса” – слоган, използван в момента от една политическа формация и изказан нееднократно от водещата журналистка.

С уважение:
Петър Стоянов
Български планинарски съюз

София
05.07.2021

One thought on “Право на отговор до БНР”

  1. Орлин Чачановски каза:

    Аз бих добавил и за нередностите в системата за обучение на планински водачи,която в БТС противоречи и е в остър разрез с закона и нормативна уредба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *