Уроци по планинарство за деца

Потребителски аватар
Радослав Зарков
Мнения: 95
Регистриран: нед 26 авг 2018, 02:55
Контакти:

Уроци по планинарство за деца

Мнение от Радослав Зарков » вт 15 яну 2019, 10:59

Мой приятел ми предложи идеята да се разработят елементарни... курсове/лекции/уроци за първоначално възпитание у децата на планинарска етика. Само се оплакваме от образователната система (в която такива часове няма), но нея не можем (поне за сега) да променим. Това не значи, че не трябва да даваме знанието на децата по друг занимателен начин.
Едни такива уроци могат да влязат в часа на класния в училище или да се изнасят като лекции в друга неформална обстановка. Ако се поднесе по правилния начин, това може да е както забавно, така и полезно.

Ще се радвам, ако се намерят ентусиасти сред вас, с които да реализираме тази идея.

Димитър Петров
Мнения: 5
Регистриран: вт 11 дек 2018, 09:08
Контакти:

Re: Уроци по планинарство за деца

Мнение от Димитър Петров » ср 16 яну 2019, 09:35

Идеята е чудесна. Изхождайки от личен опит (бях 4 години учител) мога да кажа, че варианта за включване на теми в час на клания не е удачен, защото: 1. Класните ръководители предпочитат да използват този час за решаване на редица казуси и проблеми в класа или редица административни въпроси; 2. В годишните разпределения за час на класа влизат теми по БДП, ГО и др. разхвърляни в цялата учебна година и децата не научават кой знае какво. Подобно ще е положението и с теми за планинарство.
В училището, в което преподавах създадох клуб по планинарство и в началото се опитах да водя часове под формата на презентации, филми и др., но това нямаше особен успех. Единствения работещ вариант според мен е децата да бъдат извеждани навън и да се занимават с практически занимания и това определено дава резултат. На учениците ми съм организирал обучения по първа помощ, ориентиране и поведение в планината и т.н. При постоянство от страна на децата това води и до изграждане на трайни знания и умения, а това е и крайната цел все пак.

Отговори